Miten tehokkaaksi stressin pysäyttäjäksi osoittautunut Brain Relief® -hoito syntyi Suomessa?

Brain Relief –hoito on kehitetty hellittämään arjen kuormitusta – antamaan ensiapu stressaantuneelle keholle ja mielelle. Hoito on kehitetty täysin Suomessa, haastattelin hoidon pääkehittäjää Jouko Kivimetsää menetelmän synnystä.

Brain Relief –hoito on saanut mahtavan vastaanoton ympäri Suomen ja hoitajien verkosto on maassamme jo melko laaja. Lisää koulutuksia järjestetään ympäri vuoden, joten hoitajaverkosto laajenee koko ajan. Löydät melko varmasti jo nyt läheltäsi koulutetun Brain Relief -hoitajan.

Itse innostuin Brain Relief –hoidosta niin, että olen edennyt koulutuspolulla ja olen sekä Brain Relief –hoitaja että Brain Relief –kouluttaja. Seuraava koulutus, jossa olen mukana, järjestetään huhtikuussa Seinäjoella. Katso koulutuksen lisätiedot tästä. Sun harmonian hoitohuone on Seinäjoella, mutta tarvittaessa otan kannettavan hoitopöydän mukaan ja liikun Etelä-Pohjanmaan alueella sopimuksen mukaan.

Asiakkaan ”käyttöjärjestelmä” uusiksi tunnissa

Brain Relief –hoito on kehitetty 2010-luvun aikana, tavoitteena oli saada aikaan tehokas, helposti opittava, alle tunnin kestävä hoitomuoto stressaantuneelle keholle ja mielelle.  Pyrkimyksenä oli syvä rentouden tila, joka vaihtaisi stressihormonin ohjaamaan taistele-pakene -tilan kaikki-on-hyvin -moodiin. Tätä ohjaa välittäjäaineena oksitosiini. Silloin uupunut henkilö ei jäisi pyörimään samaan uupumuksen kehään, vaan kierre saataisiin katkaistua. Menetelmän kehittämisessä hyödynnettiin viimeisiä aivotutkimuksia esimerkiksi välittäjäaineista sekä kosketuksen ja musiikin vaikutuksesta parasympaattiseen hermostoon.

Hoitomuodon pääkehittäjä Jouko Kivimetsä oli kokenut omakohtaisesti vuosien varrella kahden tyyppistä uupumista. Hän oli yrittäjänä yli-innostunut ja teki pitkää työpäivää, ja oli tietenkin taloudellisia paineita, siitä seurasi uupuminen. Virkamiehenä hän koki huonoa johtamista ja työpaikkakiusaamista, joka johti uupumiseen. Siitä aukesi näkökulma uupumisen maailmaan – mistä se johtuu, miksi moni uupuu, eikä pääse ulos siitä kehästä vaan jää ikään kuin kelaamaan asioita. Miten tuon kaiken saisi katkaistua ja suunnan uupumisesta eheytymiseen?

Monta vanhaa hoitotekniikkaa uuden pohjalla

Teknisesti Brain Relief –hoidon kehitys lähti liikkeelle jo 80-luvulla. Jouko koki jo silloin omakohtaisesti shiatsua tekemällä kosketushoidon rentouttavan voiman. 2000 –luvun alussa hän sai kokemuksia toisista kosketushoitomuodoista ja musiikin rentouttavasta voimasta. Jouko opiskeli ja perehtyi noin 10:een eri kosketushoitoon ja poimi niistä kerman – parhaat palat stressitason laskuun, lisäsi omia erityisiä Brain Relief -liikkeitä ja integroi kaikki tarkkaan valittuun musiikkiin.

Tästä alkoi syntyä paketti, joka on kuin musiikin tahdissa tehtävää sormibalettia ja joka on ajallisesti minimoitu tiiviiksi paketiksi. Lopputuloksena nettoaika hoitamiseen (vaikka hoitokäynti kestää haastatteluineen ja hitaine hoitopöydältä nousuineen pidempään) on saatu puristettua 50 minuuttiin. Silti hoito tehdään korostetun hitailla liikkeillä – kuin taijin tyyppisillä hitailla liikkeillä ja se on osa tätä hoidon ainutlaatuisuutta.

Kehittämistyö on kestänyt parikymmentä vuotta, viimeisinä vuosina laajennetulla tiimillä ja asiantuntemuksella. Brain Relief –hoidossa tehdään supertehokkaita liikkeitä, mistä asiakas on autuaan tietämätön ja hänen tehtävänsä on vain nauttia ja ”pudota”. Tietyissä kohdin voidaan tehdä useampia asioita kerralla, esimerkiksi yhdessä kohtaa yhdistetään otteiden avulla neljä eri hoitomuotoa. Siinä triggeroidaan hoitoa munuaisille, maksalle, avataan kehon energiakanavia ja manipuloidaan kohtaa, jolla voidaan vähentää liiallista kiltteyttä.

Kaikki nämä Jouko Kivimetsän parinkymmenen vuoden oivallukset, opiskelut ja kokemukset erilaisista kehittämisistä syntyivät paketiksi 2015 vuonna ja Jouko alkoi hoitotyönsä, ensin yksin. Jouko sanoi, että asiakaspalautteen pohjalta lopputulos yllätti hänen suurimmatkin odotuksensa.  Lopputulos toimi paremmin kuin oli tavoite! Jouko koulutti ensin fysioterapeutti, lymfahoitaja Terhi Pyykösen toiseksi tekijäksi ja sai myös itse häneltä ensimmäistä kertaa Brain Relief -hoidon.

– Se oli uskomaton tunne kokea itsekin itse kehittämänsä hoito, sanoo Jouko.

Terhi on toiminut myöhemmin menetelmän kehittäjätiimissä ja yhtenä pääkouluttajista. Sen jälkeen Anna Jalava on tullut mukaan pääkouluttaja- ja kehittäjätiimiin.

Brain Relief -hoidon vaikutukset

On tärkeää huomata, että Brain Relief –hoidosta saadut hyödyt ovat hyvin yksilöllisiä ja riippuvat asiakkaan kulloisestakin elämäntilanteesta ja stressitasosta. Hoitaja ei voi luvata suoraan minkään vaivan tai sairauden paranemista tai lievittymistä. Voi kuitenkin sanoa, että kaikki hoidettavat kokevat syvän rentoutumisen tilan hoidon aikana.

Omien hoitojeni jälkeen kuulemani palaute on aivan ihanaa kuultavaa. Moni ei ole kokenut vastaavaa rentouden tilaa pitkään aikaan. Kirjoitan asiakaspalautteista erillisen postauksen myöhemmin. Saamani palautteen pohjalta Brain Relief –hoidossa aikaan saadun syvän rentoutumisen ansiosta on esimerkiksi nukahtaminen helpottunut, yöuni syventynyt, esiintymisjännitys on vähentynyt, levottomien jalkojen oireet lieventyneet ja ajatukset selkiintyneet.

Monet asiakkaat ovat myös kertoneet, että he ovat oppineet tunnistamaan kehon jännitystiloja paremmin ja osaavat rentouttaa kehoa tietoisemmin esim. työpäivien aikana. Hoidon päätyttyä kehotankin autuaana hoitopöydälle lötköttämään jääneitä asiakkaitani: ”Lukitse nyt kokemasi rentous päälle, älä anna sitä pois! Ja muista stressaavassa tilanteessa tämä olotilasi, pyri takaisin siihen mielesi voimalla. Nyt tiedät miltä ihana olo tuntuu!”.

Rentoa oloa toivoen,

Johanna

Jaa kirjoitus:

Lisää blogikirjoituksia: